One Radio
Image default
Hobby en vrije tijd

Wie wil er nu niet buiten schaken?

Het spelen van een potje schaak is goed voor de mens. Het is een echte uitdaging voor je brein om van een sterke tegenstander te winnen. Door je regelmatig te buigen over een waar duel train je als het ware je hersenen, zo blijft je grijze massa in goede conditie. Bij schaken wordt je getraind om eerst te denken en daarna pas te doen.

Buiten zijn en de voordelen voor de mens

Het is voor de mens goed om buiten te zijn, dan komen er minder prikkels op ons af. Er komt dan als het ware meer rust in het hoofd van mensen. En rust maakt een mens weer scherp. Studies tonen aan dat een periode buiten zijn het cortisol-niveau verlaagd. Cortisol is een hormoon dat door spanning gemaakt wordt, wanneer men zich ontspant wordt het niveau verlaagd. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen vaak buitenspelen zij betere ogen hebben dan kinderen die veel binnen zitten. Studies hebben aangetoond dat als je vaker buiten bent, de natuur helpt om ontstekingswaarden lager te houden, dan ben je minder snel ziek en ben je beter weerbaar tegen allerlei virussen e.d.

De combinatie tussen schaken en buiten zijn: Buitenschaken

Het mooiste is dat je met buitenschaken het voordeel van het schaken met het zijn in de buitenlucht. De schaakstukken groot, de vloer is groot en verdeeld in de wel bekende zwart witte vakken. De twee deelnemers aan het duel lopen door het veld en zetten de schaakstukken groot op de plaats waar hij of zij het bedacht heeft. Zo kunnen de deelnemers door het veld lopen, tussen de schaakstukken door. Het buitenschaken is ook een leuke activiteit om samen met je gezin of familie te doen. Het is met elkaar een boeiende bezigheid.

Het voordeel voor de omstanders

Bij een ‘normaal’ potje schaak speelt het verhaal zich voornamelijk af tussen de beide deelnemers. Er kunnen wel een paar mensen meekijken maar al snel wordt het dringen rond het speelbord. Bij het buitenschaken kunnen heel veel mensen rondom het speelveld staan. Omdat de afmeting van het speelbord zo groot zijn sta je niet snel in de weg. Zo maken de omstanders het spel ook bewust mee en ervaren ook de spanning van het duel.

 

Wat heb je nodig voor het buitenschaken?

Als eerste moet er de ruimte zijn voor een groot speelveld. Vaak zie je dan ook dat het spel gespeeld wordt in een park, stadstuin, bij een bekende locatie of bij een bezienswaardigheid. Een speelveld kan ook gewoon met tegels op het gazon. Daarnaast moet je de grote schaakstukken kopen. Deze moeten in verhouding zijn met het speelveld. Deze stukken kun je hier kopen. Op deze website zijn verschillende schaakproducten te koop, zo kan je hier ook grote schaakstukken kopen of totaal andere schaakstukken.

Veel plezier buiten met het mega schaken!

https://www.raindroptime.com/chess/chess-board.html

Gerelateerde artikelen

Een stempel laten maken voor op je visitekaartje of voor kinderen in je klas

Eersteklas autoflower zaden voor binnen- en buitenkweek

De beste sauna’s in Nederland