One Radio
Image default
Hobby en vrije tijd

Stencils

Een stencils is een blad dat gemaakt is van een speciaal materiaal dat inkt doorlaat. In zo’n blad worden stukken uitgesneden en hier wordt de inkt doorgelaten. Ze noemen zo’n blad ook wel een sjabloon.

Doordruk

De techniek van het stencilen is een vorm van doordruk. Een andere vorm van doordruk is bijvoorbeeld zeefdruk. Een stencils kan je voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Denk hierbij aan het maken van een journal of het creatief bezig zijn met vormen, kleuren etc. Een groot voordeel aan het gebruiken van stencils is dat je ze kan gebruiken met heel veel verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan verf, inkt, spray, glitters of klei/pasta. Verder heb je keuze uit dunne en dikke stencils. Dunne stencils zijn aan te raden bij het gebruik van bijvoorbeeld een journal. Dikkere stencils zijn handiger voor mixed media. Voorbeelden van mixed media zijn krantenknipsels, kant en karton.

 

Hoe gebruik je een stencil?

Zoals al eerder is gezegd kan je stencils met heel veel verschillende materialen gebruiken. Als je een materiaal hebt gekozen waar je mee wilt gaan werken, het juiste stencil hebt en een achtergrond/basis waar de afdruk van het stencil op moet komen kan je beginnen met het stencilen. Maar hoe doe je dit nu precies? Ik leg dit uit in een aantal gemakkelijke stappen:

–       Zoek het geschikte stencil, kies een mooie vorm die jij wil gebruiken

–       Kies de juiste dikte, voor het stencilen met pen of verf wordt een dun stencil aangeraden. Wil je met kant, krantenknipsels of karton gaan stencilen? Gebruik dan een dikker stencil

–       Leg het stencil op de juiste plek van je achtergrond/basis

–       Maak het stencil vast op de achtergrond/basis, dit kan je doen met tape die makkelijk verwijderbaar is. Je wilt natuurlijk niet dat je basis beschadigd.

–       Breng het materiaal naar keuze aan over het stencil, zorg ervoor dat je alle openingen en randjes goed bedekt.

–       Verwijder het stencil, doe dit wanneer het materiaal nog nat is. Als je het eerst laat drogen en dan eraf haalt heb je kans dat je bijvoorbeeld deeltjes verf meetrekt.

–       Laat de achtergrond/basis met het natte stencil goed drogen voordat je verder gaat met je kunstwerk.

–       Maak het stencil schoon, als je moet wachten totdat je gedrukte stencil droog is kan je je stencil schoon gaan maken. Dit is erg belangrijk anders heb je kans dat, wanneer je het stencil weer gebruikt, het stencil af gaat geven. Het schoonmaken van het stencil kan je het beste doen met lauw water.

https://www.hobbyshopsandra.nl/hobby-materialen/stencils/