One Radio
Image default
Internet

Welke internetsnelheid moet je nou kiezen? Kom erachter!

Niemand wil langzaam internet, maar snellere snelheden kunnen snel duur worden. Je wilt een goede plek vinden tussen “nog steeds bufferen” en “Comcast kost hoeveel ?”

Wat is dan eigenlijk de bandbreedte

Over het algemeen is bandbreedte de maximale snelheid waarmee u gegevens van internet naar uw computer kunt downloaden.

Denk aan bandbreedte zoals een waterslang. Stel dat je een tank van 100 gallon moet vullen. Als uw tuinslang slechts 5 gallons water per minuut uitzet, wacht u 20 minuten om de tank te vullen. Maar een enorme brandslang die elke seconde een liter water afgeeft, vult de tank in minder dan twee minuten.

Bandbreedte is vergelijkbaar met de slang. Hoe groter het is, hoe meer gegevens u in een bepaalde tijd kunt neerhalen. De bandbreedte wordt gemeten in bits per seconde. Merk op dat bits anders zijn dan bytes, de gemeenschappelijke maat voor de bestandsgrootte. Eén byte is gelijk aan 8 bits, dus 1 megabyte (MB) staat voor 8 megabit. 

Als u een verbinding van 1 megabit per seconde hebt, duurt het downloaden van een bestand van 1 MB 8 seconden. Bij een verbinding van 1 Mbps duurt een download van een MP3-bestand, dat ongeveer 6 MB kan bedragen, ongeveer 48 seconden. Een film van 5 gigabyte of 5.000 MB duurt ongeveer 11 uur.

Welke internetsnelheid heb je precies nodig?

De bandbreedte die u krijgt toegewezen, wordt gedeeld tussen alle apparaten in uw verbinding. Hoeveel u nodig heeft, is afhankelijk van hoe u internet gebruikt.

Als je een persoon hebt die een videogame downloadt, iemand anders een film streamt en een andere persoon Instagram op zijn telefoon vernieuwt, heb je genoeg bandbreedte nodig om iedereen tevreden te houden.

Videostreaming heeft de neiging om de meeste bandbreedte op te eten, dus huishoudens met gelijktijdige streams willen mogelijk ponyrijden voor hogere snelheden. Netflix beveelt een 3 Mbps-verbinding aan voor een stream van standaardkwaliteit en 5 Mbps voor een high-definition stream. Twee gelijktijdige stromen van HD-kwaliteit zouden ongeveer 10 Mbps nodig hebben, enzovoort.

Stream of game je veel?

Online videogames vereisen niet veel bandbreedte om te spelen. Het downloaden van een videogame of ander enorm bestand kost echter veel bandbreedte. Frequente file-sharers en downloaders kunnen kiezen voor hogere snelheden, hoewel het eenvoudig is om uw downloads te plannen wanneer de netwerkvraag laag is en meer bandbreedte gratis is, zoals ’s avonds laat. Als u internet gebruikt voor algemeen websurfen, e-mailen en sociale media heeft u niet veel meer dan 1 Mbps nodig. Snelheid is ook belangrijk bij internet en televisie, dit komt omdat er tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van interactieve televisie via internet.

Houd er rekening mee dat de snelheid waarmee je je aanmeldt niet altijd de snelheid is die je krijgt. Integendeel, u kunt de vermelde snelheid bereiken; uw beschikbare bandbreedte kan worden beïnvloed door de netwerkvraag van andere huishoudens, uw eigen hardware en de infrastructuurkwaliteit van uw provider, naast andere factoren.

Hoewel downloadsnelheid de belangrijkste criteria is, is uploadsnelheid ook belangrijk, vooral als u video opneemt voor anderen om te streamen. Uploadsnelheid wordt meestal weergegeven als het tweede getal na downloadsnelheid – bijvoorbeeld 4 Mbps / 1 Mbps – en is vaak kleiner dan uw download bandbreedte.


https://internet2you.nl