One Radio
Image default
Mode en Kleding

Wat is biologische kleding en waarom is het belangrijk?

Biologische kleding, ook wel eco-mode genoemd, is kleding waarin milieuvriendelijke stoffen en verantwoorde produktietechnieken verwerkt zijn. Er wordt rekening gehouden met het milieu-effect, de gezondheid van de consument, en de arbeidsomstandigheden van de mensen die de kleding maken.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van groene kledingbedrijven:

  • De kleding wordt gemaakt van biologische grondstoffen zonder bestrijdingsmiddelen
  • Er worden geen schadelijke chemicaliën of bleekmiddelen gebruikt om de kleding te verven
  • Kleding wordt gemaakt van gerecycleerd en hergebruikt textiel
  • De kleding is van hogere kwaliteit en ontworpen om langer mee te gaan
  • De arbeiders die de kleding maken worden fatsoenlijk betaald en hebben goede arbeidsomstandigheden
  • Kleding is vaak biologisch, duurzaam, en biologisch afbreekbaar
  • Zoals je ziet maken groene kledingbedrijven kleding van hoge kwaliteit, die ethisch gemaakt is en jarenlang mee kan.

Waarom hebben we ecologische kleding nodig?
Het is geen geheim dat de mode-industrie als geheel een ongelooflijk negatieve invloed heeft op het milieu. Kledingfabrieken gebruiken vuile energie zoals steenkool om goedkope mode te produceren, die uiteindelijk op een stortplaats belandt. In feite gooit de gemiddelde Amerikaan 70 pond kleding per jaar weg, en 85% daarvan belandt op stortplaatsen of in verbrandingsovens.

Het is een feit dat goedkope, fast-fashion het milieu vernietigt. En naarmate meer mensen zich bewust worden van de verwoesting die deze industrie aanricht, zullen ze zich tot groene kledingbedrijven wenden voor meer ethische en duurzame kleding.

Wat zijn de voordelen van organische kleding?
Groene kleding gaat over het maken van kleding die beter is voor de aarde en voor mensen. Hier zijn slechts een paar voordelen die groene kleding biedt:

Het is beter voor de Aarde
Van de pesticiden die gebruikt worden om katoen te verbouwen tot de giftige kleurstoffen die gebruikt worden om kleding te verven, goedkope mode vergiftigt het milieu. Kleding gemaakt van biologische vezels en duurzame vezels, echter, bezuinigen op de koolstof en verontreinigende stoffen en hebben minder van een negatieve impact.

Het is beter voor ons
De mode-industrie staat bekend om haar wrede arbeidspraktijken en mensenrechtenkwesties. Groene kleding daarentegen is gemaakt in veilige arbeidsomstandigheden. Het is sweatshop-vrij en alle arbeiders krijgen een fatsoenlijk loon.

Het gaat langer mee dan goedkopere opties
Organische en hernieuwbare vezels gaan langer mee dan goedkope synthetische stoffen. Door geld te investeren in groene kleding, kun je een garderobe samenstellen die veel langer meegaat. Je zult ook eerder geneigd zijn je kleren te dragen en ze niet alleen in je kast (of op je slaapkamervloer) te laten liggen.

Het is unieker
Milieuvriendelijke kleding wordt niet in massa geproduceerd zoals fast-fashion. Door het te dragen, loop je niet het risico om op een feestje te verschijnen in dezelfde uit-de-rek-kleding als je vrienden. In plaats daarvan zul je met stijlvolle, milieuvriendelijke mode verschijnen.