One Radio
Image default
Bedrijven

De ziekte door de legionella bacterie kan dodelijk zijn

We hebben er allemaal wel eens over gehoord of gelezen dat er mensen besmet zijn geraakt door de legionella bacterie. Nog niet zo lang geleden waren er mensen besmet door de legionella bacterie bij een bezoek aan een tuincentrum. Op zich is dat niet zo vreemd, omdat de legionella bacterie in water groeit. De bacterie groeit in water bij een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Wanneer het besmette water als een nevel in de lucht komt, kan iemand worden besmet met de legionella bacterie.

Wat zijn de verschijnselen van een legionella besmetting

Een legionella besmetting begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel. Dit wordt vervolgens gevolgd door een hoge koorts van boven de 39 graden Celsius. Het is ook mogelijk dat de patiënt gaat hoesten en kortademig wordt. Sommigen die ziek zijn geworden, kunnen last hebben van diarree en overgeven. De legionella ziekte wordt ook de veteranenziekte genoemd. Hij wordt zo ook genoemd, omdat de infectieziekte voor het eerst in 1976 werd ontdekt bij de militairen die in de Vietnamoorlog hadden gevochten. De ziekte wordt veroorzaak door de Legionella pneumophilia.

Is stilstaat water gevaarlijk?

Als water in leidingen stilstaat, wordt er een slijmlaag gevormd. Dat gebeurt door de microbiële processen. Het is de zogenaamde biofilm. Dat gebeurt ook in het leidingnet wanneer het water voor een langere tijd stilstaat. Dit zijn ideale levensomstandigheden voor waterbacteriën en ziektekiemen waaronder legionella. Ze kunnen legionellose veroorzaken. De legionella bacterie kan mensen ziek maken.

Hoe moet de veteranenziekte voorkomen worden?

Het is van groot belang dat de waterleidingen, in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, regelmatig goed worden doorgespoeld. Ook de warmwatertoestellen moeten op een temperatuur afgesteld worden van boven de 60 graden Celsius. Dat is de temperatuur waarbij de bacteriën doodgaan. Gebruik daarom zowel het warme als koude water wekelijks. Je moet de besmetting voorkomen. Zeker bij ouderen die toch al verzwakt zijn.