One Radio
Image default
Financieel

Je hypotheek verhogen doe je zo

Wanneer je inmiddels al de nodige jaren eigenaar bent van je eigen woning, dan is de kans vrij groot dat je overwaarde hebt op je woning. Aan de ene kant heb je natuurlijk een aanzienlijk bedrag afgelost en aan de andere kant heb je te maken met een stijgende huizenprijs, mits dit het geval is natuurlijk. Het grote voordeel aan een overwaarde, is dat je je hypotheek ermee kunt verhogen. Dit geldt kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het verbouwen van je woning. Een andere manier waarop jij je hypotheek kunt verhogen, is doordat je meer bent gaan verdienen. Dit zorgt ervoor dat je maximaal op te nemen hypotheek een stuk hoger is, dan wat eerder het geval was. Wil jij weten hoe je je hypotheek kunt verhogen en op welke manier? Dan is dit artikel zeker een must read voor je.

Bouwdepot

Je hypotheek verhogen kan door middel van bijvoorbeeld het afsluiten van een bouwdepot. Een bouwdepot is een manier om geld te reserveren voor een verbouwing of bouwproject, terwijl je nog aan het sparen bent voor de aankoop van de woning. Het bouwdepot wordt meestal gekoppeld aan een hypotheek en wordt opgenomen in de hypotheekakte. Het grote voordeel van een bouwdepot is dat je alvast geld kunt reserveren voor de verbouwing, zonder dat je hiervoor een extra lening of hypotheek hoeft af te sluiten. Hierdoor kun je vaak voordeliger uit zijn dan wanneer je een aparte lening afsluit voor de verbouwing.

Om een bouwdepot af te sluiten, kun je contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Je zult vervolgens een aantal documenten moeten aanleveren, zoals een begroting van de kosten voor de verbouwing. Het is wel belangrijk om te weten dat je het geld uit het bouwdepot alleen mag gebruiken voor de verbouwing of bouwproject waarvoor het is gereserveerd. Als je het geld voor andere doeleinden gebruikt, kan dit gevolgen hebben voor je hypotheek.

Oversluiten van je hypotheek

Het oversluiten van een hypotheek naar een andere bank of hypotheekverstrekker kan een manier zijn om een hogere hypotheek te krijgen. Bij oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere bank of hypotheekverstrekker en betaal je de oude hypotheek af met het geleende bedrag van de nieuwe hypotheek. Hierdoor kun je profiteren van lagere rentetarieven of andere voorwaarden. Een groot voordeel van oversluiten is dat je kunt profiteren van lagere rentetarieven dan bij je huidige hypotheekverstrekker, waardoor je maandelijkse lasten lager kunnen zijn. Ook kan oversluiten in sommige gevallen de mogelijkheid bieden om een hogere hypotheek te krijgen. Een nadeel van oversluiten is dat het vaak gepaard gaat met extra kosten, zoals afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten. Hierdoor kan oversluiten in sommige gevallen niet financieel aantrekkelijk zijn.

Zo kun je je overwaarde gebruiken

Overwaarde is het bedrag waarmee de waarde van je huis hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Als je een woning met overwaarde bezit, kan je deze overwaarde gebruiken voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Er zijn een aantal manieren waarop je de overwaarde van je huis kunt gebruiken voor een nieuwe hypotheek:

  • Vergroten verhogen: Hiermee verhoog je je huidige hypotheek met een deel van de overwaarde. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een verbouwing te financieren of een tweede woning te kopen.

  • Hypotheek oversluiten: Hierbij sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere bank of hypotheekverstrekker en betaal je de oude hypotheek af met een deel van de overwaarde. Hierdoor kun je profiteren van lagere rentetarieven of andere voorwaarden.

  • Doorlopend krediet: Hierbij sluit je een doorlopend krediet af naast je huidige hypotheek waarmee je kunt lenen tot een bepaald bedrag. Hiermee kun je flexibel geld lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing of een aankoop.

Het is wel belangrijk om te weten dat elke verhoging van de hypotheek gepaard gaat met extra kosten en risico’s.

Schakel een financieel adviseur in

Het inschakelen van een financieel adviseur kan een goed idee zijn als je overweegt om je hypotheek te verhogen of te oversluiten. Een financieel adviseur kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze en het verkrijgen van de beste voorwaarden voor jouw situatie. Zo kunnen ze je helpen bij bijvoorbeeld het vergelijken van verschillende hypotheekverstrekkers en hebben ze vaak net wat andere ingangen dan jij als particulier.