One Radio
Image default
Auto’s en Motoren

Het vervangen van de bougie

Een bougie kan na een poos aan vervanging toe zijn doordat er slijtage na een tijdje optreedt. Hierdoor kunnen roetaanslag, afzettingen en een isolator breuk leiden tot een defecte bougie. Zorg dat je deze bougie van uw audi a3 snel vervangt!

Het is natuurlijk mogelijk om zelf de bougie van jouw auto te vervangen. Hieronder wordt aan je uitgelegd hoe je dat het beste kunt doen.

Ten eerste moet je de motor laten afkoelen alvorens te beginnen met de vervanging. Dit moet gedaan worden vanwege de hitte van de bougie, motorblok en het uitlaatsysteem kort nadat je de auto hebt afgezet. Je kunt namelijk brandwonden oplopen indien je de motor niet eerst laat afkoelen. Als de auto helemaal is afgekoeld kan je aan de slag gaan.

Verwijder als eerst alle aanwezige bougie stekkers. Daarna kun je de versleten bougies verwijderen. Probeer de bougies steeds verder naar boven te krijgen en pak deze dan aan de onderkant vast. Het is af te raden om aan de bougie kabel te trekken. Als deze namelijk stuk gaat zal je ook voor de vervangen daarvan moeten zorgen.

Hierna steek je de bougiesleutel over de bougie heen en haal je deze heel voorzichtig uit de behuizing.

Monteer nu de nieuwe bougie en draai deze vast met de bougiesleutel hierbij moet je letten dat je de bougie niet te vast draait.

Monteer vervolgens de bougiestekkers weer vast.

Als je klaar bent moet je nog even de motorkap open laten en controleren, na een paar keren gas te hebben geven, of de motor rustig loopt. Als dat het geval is dan is de vervanging geslaagd. Nadat ze vervangen zijn is uw audi a3 1.4 tfsi chiptuning klaar en kun je eindelijk het maximale vermogen uit uw auto halen!

Het vervangen van de gloeibougie

Na een bepaalde periode kan een gloeibougie aan vervanging toe zijn. Een gloeibougie gaat circa 85.000 km mee. Vaak staat in de handleiding van de fabrikant hoelang dit precies is bij jouw auto.

Overigens kan het natuurlijk voorkomen dat de gloeibougie van jouw auto eerder aan vervanging toe is.

Een defecte gloeibougie kun je herkennen aan toerental schommelingen of een dieselklop. Dit kan leiden tot een hevige roetontwikkeling. Er zullen vervolgens veel uitlaatgassen vrijkomen als je de auto start. Een defecte gloeibougie kan ook een langere voorverwarmtijd veroorzaken. Het brandstofverbruik zal hierdoor toenemen.

Hieronder leggen we uit hoe je zelfstandig de gloeibougie van jouw auto kunt vervangen.

Zoals al eerder genoemd, kun je de vervanging het beste uitvoeren als de motor koud is. De kans op brandwonden is aanzienlijk groter wanneer je de vervanging gaat uitvoeren met een nog warme motor.

Het verwijder de bougiestekkers.

Een gloeibougie kan vrij stevig vastzitten door de hoge temperatuurschommelingen, gezien het niet vaak defect raakt waardoor je het na jaren kunt vervangen. Een gloeibougie is een stuk breekbaarder dan een ‘normale’ bougie. Zorg ervoor dat het bij het losschroeven niet afbreekt.

Ook is het belangrijk dat de omgeving om de gloeibougie heen goed schoon is.

Daarna kan je beginnen met het losschroeven van de gloeibougie. Dit kan makkelijk gedaan worden met een gloeibougiestekkerstang of gloeibougiedop.

Als de eerdergenoemde stappen hebt uitgevoerd, kan je starten met het monteren van de nieuwe  gloeibougie. Doe dit zorgvuldig en hou ook rekening met het aanhaalmoment. Dit aanhaalmoment is vaak door de fabrikant van het voertuig opgegeven.

Nu is het tijd om de bougiestekkers terug te plaatsen en te controleren of de vervanging geslaagd is. Start als eerst de motor, daarna geef je een aantal keren gas en let op eventuele rare geluiden.

 

https://mijnchiptuning.nl/category/auto-onderdelen/

Gerelateerde artikelen

Mitsubishi Modellen

Waarom rijschool Utrecht?

Voor klassieke Volkswagen-fans is er maar één adres: Paruzzi.com!