One Radio
Image default
Auto’s en Motoren

Auto verkopen? Vermijd ongemakken.

Bij tweedehands auto verkopen is het absoluut noodzakelijk om een goede prijs terug te krijgen voor de auto. Auto’s dalen al in waarde vanaf het moment dat ze bij de dealer weg rijden. Over het algemeen kun je van de gemiddelde auto verwachten dat ze ieder jaar minstens 10 procent in waarde dalen.

Een auto is na vijf jaar, ongeveer nog maar de helft waard van wat hij nieuw was. Of je nu het voertuig verkoopt of inruilt, er zijn een aan zaken waar je rekening mee moet houden, zodat je later geen spijt hebt.

Weet de juiste waarde bij auto verkopen.

Om zoveel mogelijk de correcte verkoopprijs voor je auto te bepalen, moet je de waarde weten. Gelukkig zijn er veel auto websites te vinden waar je de prijs kunt bepalen. Probeer meerdere sites om een goed beeld te krijgen van wat de auto waard is. Een gemiddelde van de resultaten zou een goed uitgangspunt kunnen zijn.

Bekijk de vraagprijzen van dezelfde gebruikte auto’s zoals die van jou, dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Houd er rekening mee dat de vraagprijs niet per se de verkoopprijs is, kopers zullen je auto ook vergelijken met de concurrentie.

Vertrouw op je intuïtie.

Het kan je helpen het risiconiveau te bepalen Merk je dat bij het eerste telefoongesprek iets niet lekker zit, is het beter om de koper los te laten. Ga ervan uit dat er altijd meer mensen geïnteresseerd zijn in het kopen van je auto, zelf al is het een geflopt model. Als je denk dat je een serieuze koper aan de lijn hebt, verzamel direct informatie zoals naam, adres enzovoort. Probeer dat dan gelijk via internet te verifiëren om je twijfels weg te nemen.

De koper wil een proefrit maken.

Een testrit is potentieel gevaarlijk, je kent het rijgedrag niet van de koper. In theorie kun je een proefrit altijd weigeren. Maar, het geeft voor de koper daarentegen weer een duidelijk signaal dat er misschien iets niet in de haak is. Wordt er toch een proefrit gemaakt, blijf er dan altijd naast zitten en kies zelf de route van de proefrit in een gebied die je op je duimpje kent. Ben je een vrouwelijke verkoper, neem dan altijd een vriend of familielid mee voor de veiligheid.

Veilig betaald worden.

Eindelijk heb je het voor elkaar en kun je je auto verkopen, waardoor de aandacht wordt verplaatst naar het betaald worden. Afhankelijk van de prijs die je vraagt voor je auto, voel je je misschien niet op je gemak als je een stapel contant geld in je handen krijgt. Het is wel de meest zekere manier om de koop te maken.

Zeker als particulieren samen een deal maken, jij als verkoper vertrouwt geen cheque en de koper durft geen bankoverschrijving te doen. Bij dit soort zaken is contant nog altijd koning. Houdt wel rekening dat bij contant geld betaling in Nederland voorlopig 10.000 Euro het limiet is, dit gaat in de toekomst veranderen naar 3.000 Euro maximum.