One Radio
Image default
Zakelijk

De voordelen van DAB+ Radio

De voordelen van DAB+ Radio

Met een een DAB antenne kun je digitaal radio ontvangen waar je ook bent. De geluidskwaliteit van een DAB+ radio is velen malen beter als een FM radio. Een van de andere voordelen is dat de radiozender je ook van alles op de hoogte kan stellen. Ze zijn namelijk in staat om de naam van de artiest of het nummer te laten weergeven op jouw radio. Dit kan eveneens gebruikt worden voor het weer of welke andere boodschap ze ook maar willen overbrengen. Daarnaast krijg je ook toegang tot meer radiostations. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een radiostation zonder FM frequentie, maar die wel digitaal beschikbaar is. Tevens kun je verschillende zenders opslaan en sorteren op alfabet. Je hoeft dan niet meer met de hand te scannen naar een frequentie, maar je bladert snel op basis van het alfabet.

Wat is de betekenis van DAB?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting.Steeds meer radiozenders zijn op deze manier te beluisteren. Dit systeem bestaat al sinds 1993, maar de laatste jaren hebben ze een flink marktaandeel opgebouwd. De verwachting is ook dat over enkele jaren de FM frequenties gaan verdwijnen. Vanaf eind 2020 worden in alle auto’s ook enkel voorzien van een DAB+ radio systeem. Tot eind 2025 zal FM nog wel blijven, maar of het na deze tijd nog rendabel is weten we niet. Je hebt met een DAB+ radio namelijk kristalhelder geluid en wij verwachten dan ook dat iedereen daarop wil overstappen. Ze zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Radiozenders kunnen de gebruikers van deze radio’s ook een boodschap toezenden. Dit kan variëren van een reclameboodschap tot aan verkeersinformatie.

De geschiedenis

In 1981 werd voor het eerst gewerkt aan de nieuwe techniek DAB in Duitsland. Vanaf 1988 is het daar ook echt live gegaan en zijn er veel radiostations overgestapt. Dit omdat de kwaliteit van het geluid vele malen beter is voor de luisteraars. In 1983 werd voor het eerst een live demonstratie gehouden in Genève op deze manier. Pas vanaf 1993 zijn de eerste Nederlandse radiozenders via dit systeem te beluisteren. Inmiddels zitten we al op zo ongeveer 50 zenders. Het leuke daaraan is dat je niet voor de populaire zenders hoeft te kiezen. Er zitten ook veel lokale en nieuwe zenders tussen.

Extra diensten die beschikbaar zijn

Op een DAB+ radio zijn er een aantal extra diensten waar zowel de luisteraar alsmede het radiostation gebruik kan maken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het model DAB+ radio die je koopt, want ze ondersteunen niet altijd alle functies. Vaak moet je hiervoor een model kiezen uit de middenklasse of hogere prijsklasse. RT+ ook wel bekend als RadioText+ kan door zenders gebruikt worden om een boodschap op het display van de luisteraar over te brengen. Zo kan er een reclame worden weergeven of de naam van het nummer waar je naar luistert. Met de TPEG techniek kan de verkeersinformatie worden weergeven. Dit wordt heel veel gebruikt omdat sinds 2020 alleen nog maar DAB radio’s in de auto’s worden geplaatst.