One Radio
Image default
Aanbiedingen

Wat is valeriaan?

Wat is valeriaan?

Resultaten van meerdere studies geven aan dat valeriaan – een hoge, bloeiende graslandplant – de tijd die nodig is om in slaap te vallen kan verminderen en je kan helpen beter te slapen. Van de vele valeriaansoorten zijn alleen de zorgvuldig verwerkte wortels van de Valeriana officinalis uitgebreid bestudeerd. Niet alle studies hebben echter aangetoond dat valeriaan effectief is, en er kunnen enkele gevaren aan kleven. Voordat u besluit om een valeriaan supplement te nemen tegen slapeloosheid, overweeg dan het volgende:

Medicatie is misschien niet het antwoord

 Begin met leefgewoonten die van invloed zijn op de slaap: vermijd cafeïne laat op de dag, houd een regelmatig slaapschema aan, neem regelmatig lichaamsbeweging, en rust een uur of twee voordat u naar bed gaat. Ook cognitieve gedragstherapie – bijvoorbeeld het vervangen van zorgen over het niet slapen door positieve gedachten – kan effectiever en veiliger zijn dan medicijnen of kruidensupplementen om slapeloosheid aan te pakken. Of er kunnen belangrijke onderliggende oorzaken zijn, zoals slaapapneu of periodic limb movement disorder, die moeten worden onderzocht.

Productclaims kunnen misleidend zijn

Vertrouw niet alleen op de bevooroordeelde marketing van een product. Zoek naar objectieve, op onderzoek gebaseerde informatie om de beweringen over een product te evalueren, zoals die van het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) of het Office of Dietary Supplements (ODS). 

De dosering is onduidelijk

Valeriaan lijkt het meest effectief te zijn als het gedurende twee of meer weken regelmatig wordt ingenomen. Omdat de dosering varieerde in studies naar valeriaan en sommige studies niet nauwkeurig waren, is het niet duidelijk welke dosis het meest effectief is of hoe lang u een bepaalde dosis zou moeten nemen.

Bijwerkingen kunnen optreden

Hoewel valeriaan als redelijk veilig wordt beschouwd, kunnen bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid, maagklachten of slapeloosheid optreden. Valeriaan is mogelijk niet veilig als u zwanger bent of borstvoeding geeft. En het is niet onderzocht om te bepalen of het veilig is voor kinderen onder de 3 jaar. Als u een leveraandoening heeft, neem dan geen valeriaan. En omdat valeriaan u slaperig kan maken, dient u na inname ervan niet te gaan autorijden of gevaarlijke machines te bedienen.

Interacties met medicijnen zijn mogelijk

Valeriaan kan de werking van andere slaapmiddelen versterken. Het versterkt ook het kalmerende effect van depressiva, zoals alcohol, benzodiazepinen en verdovende middelen. Valeriaan kan interfereren met sommige voorgeschreven medicijnen. En het kan een wisselwerking hebben met andere voedingssupplementen, zoals sint-janskruid.

Kruidensupplementen worden niet op dezelfde manier gecontroleerd door de Food and Drug Administration als medicijnen. Je kunt er niet altijd zeker van zijn wat je binnenkrijgt en of het veilig is. De inhoud van een supplement met valeriaan is mogelijk niet consistent en kan andere ingrediënten bevatten. Onthoud dat natuurlijk niet altijd veilig betekent.

Praat met je arts

Als je valeriaan wilt gaan gebruiken, overleg dan met je arts of het geen wisselwerking heeft met andere medicijnen of supplementen die je gebruikt en of het veilig is om te gebruiken in combinatie met je gezondheid of medische aandoeningen.

Uiteindelijk wijst aanhoudende slapeloosheid op een probleem, zoals slechte slaapgewoonten of een medische of psychologische aandoening. Als u last blijft houden van slapeloosheid, praat dan met uw arts over mogelijke oorzaken en behandelingsstrategieën.

 

https://dokterfit.nl/gezondheid/