One Radio
Image default
Electronica en Computers

Hoe belangrijk is RAM in een laptop?

RAM is een acroniem voor Random Access Memory. Het is een type computergeheugen dat willekeurig kan worden benaderd; dat betekent dat elke byte van het geheugen kan worden benaderd zonder de voorgaande bytes aan te raken. RAM is het meest voorkomende type geheugen in computers en andere apparaten, zoals printers. Het RAM-geheugen wordt gebruikt om gegevens op te slaan die actief door de computer worden gebruikt. Wanneer de computer wordt uitgeschakeld, gaan de gegevens in het RAM-geheugen verloren. RAM wordt ook gebruikt om het besturingssysteem en toepassingen op te slaan. Wanneer u een laptop kiest, moet u bepalen hoeveel RAM u nodig hebt.

De hoeveelheid RAM die u nodig hebt, hangt af van de taken waarvoor u uw laptop gaat gebruiken. Als u uw laptop gebruikt voor basistaken zoals het controleren van e-mail en surfen op het web, dan heeft u minder RAM nodig dan wanneer u uw laptop gebruikt voor intensievere taken zoals gaming of videobewerking. De meeste laptops worden geleverd met 2 tot 8 GB RAM. Als u niet zeker weet hoeveel RAM u nodig hebt, kunt u het beste voorzichtig zijn en een laptop kiezen met meer RAM dan u denkt nodig te hebben.

Hoeveel RAM is nodig voor een gaming laptop?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat het van verschillende factoren afhangt, waaronder de specifieke games die je wilt spelen en de hardware van je computer. Een goede vuistregel is echter dat je minstens 4GB RAM nodig hebt voor een goede gaming laptop. Als u op zoek bent naar het bouwen of upgraden van uw PC voor gaming, moet u rekening houden met RAM-capaciteit bij het maken van uw beslissing. 8GB of 16GB is over het algemeen een goede hoeveelheid, maar als je echt van gamen houdt en de best mogelijke prestaties wilt, wil je misschien nog hoger gaan.

Hoeveel RAM voor videobewerking?

Bij videobewerking is meer RAM altijd beter. De belangrijkste taak van een video-editor is namelijk het bijhouden van veel verschillende bestanden tegelijk. En hoe meer bestanden u open hebt staan, hoe meer RAM u nodig hebt. Als u bijvoorbeeld een video van 4 minuten bewerkt, hebt u ongeveer 1 GB RAM nodig voor elke minuut beeldmateriaal. Dus als u 8 GB RAM hebt, kunt u een video van maximaal 32 minuten bewerken. Als u echter werkt met beeldmateriaal met een hoge resolutie, hebt u nog meer RAM nodig. Als u bijvoorbeeld een 4K-video bewerkt, hebt u ongeveer 4 GB RAM nodig voor elke minuut beeldmateriaal. Dus als u 8 GB RAM hebt, moet u een video van maximaal 16 minuten kunnen bewerken.

Naast voldoende RAM hebt u ook een videobewerkingsprogramma nodig dat de hoeveelheid RAM die u hebt aankan. Adobe Premiere Pro kan bijvoorbeeld tot 16 GB RAM aan, terwijl Final Cut Pro tot 64 GB RAM aan kan. Dus als u een nieuwe computer wilt kopen voor videobewerking, zorg er dan voor dat u een videobewerkingslaptop koopt met voldoende RAM-geheugen. En als u niet zeker weet hoeveel RAM u nodig hebt, raadpleeg dan een video-editor of computertechnicus.