One Radio
Image default
Woning en Tuin

Bescherming tegen blikseminslag. Wat zijn de mogelijkheden?

 

De mogelijke gevolgschade van een (in)directe blikseminslag, worden door vele van ons onderschat. Het verloren gaan van de o zo belangrijk internetverbinding of zelfs het beschadigen van volledige toestellen kan zorgen voor grote financiële schade. Er zijn verschillende manieren van bliksembeveiliging, die vaak eenvoudig toegepast kunnen worden. Maar wat zijn de mogelijkheden? 

Beveiligde stekkerdoos

Een van de mogelijkheden om je apparaten te beschermen tegen de overspanning van een blikseminslag is het aansluiten van je apparaten op een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging. Technisch gezien is het ook mogelijk om op het moment van een onweersbui alle elektronische apparaten uit het stopcontact te halen, maar dit is een tijdrovend en foutgevoelig proces (wanneer je bijvoorbeeld een apparaat vergeet). Daarnaast is dit natuurlijk niet mogelijk wanneer je niet thuis bent tijdens een onweersbui. Een stekkerdoos of stopcontact adapter met overspanningsbeveiliging is in dit geval een makkelijke en goedkope oplossing om schade aan je apparatuur te voorkomen. 

Bliksemafleider

Een andere manier van bliksembeveiliging is het gebruik maken van een bliksemafleider. Een bliksemafleider is een installatie die schade door blikseminslag dient te voorkomen. De bliksemafleider zorgt ervoor dat de overspanning die vrijkomt tijdens een blikseminslag, direct naar de grond geleid wordt. 

De bliksemafleider wordt doorgaans op het hoogste punt van een gebouw of woning geplaatst. Het is een metalen staaf die in verbinding staat met een metalen draad in de grond. Op deze manier wordt de overspanning die op de bliksemafleider binnenkomt, direct afgevoerd naar de aarde middels de aardpen die in de grond zit. 

Een bliksemafleider is een wat complexere vorm van bliksembeveiliging dan het plaatsen van een beveiligde stekkerdoos. Wel zorgt de bliksemafleider, in combinatie met de aardpen en aardlekschakelaar in je meterkast, voor een betrouwbaardere vorm van beveiliging. Het zorgt er niet alleen voor dat je apparaten beschermd zijn, maar verkleint ook de kans op brand door inslag.

 

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging