One Radio
Image default
Kunst en Kitsch

Schoonmaken en restaureren van een schilderij

Het restaureren van een schilderij kan het vuil van diverse externe invloeden helpen wegnemen. Door bijvoorbeeld rookaanslag na brand, door nicotine- of kaarsdampen, het gebruik van een openhaard, door schimmelgroei of door secretie van insecten raakt een doek vervuild. Het vuil bevindt zich zowel aan de voor- als aan de achterzijde van een schilderij. De vernis- en verflagen kunnen daardoor aangetast zijn. Zie het schoonmaken en het restaureren van een schilderij daarom als een onderhoudsbeurt die noodzakelijk is om een kunstwerk weer optimaal tot zijn recht te laten komen. Visueel resulteert het schoonmaken van een schilderij duidelijk in een groot effect qua kleur en glans.

Hoe wordt een vervuild schilderij weer schoon

Bij vuil dat aan de oppervlakte van een niet gevernist schilderij ligt, zal meer tijd nodig zijn om het oppervlak te reinigen, omdat de verflaag gevoelig is. Het schoonmaken en restaureren van een schilderij met vervuiling is precisiewerk dat door een erkende restaurateur gedaan wordt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld Marquant uit Laren inschakelen. Er worden wattenstaafjes, een enzymreiniger of een speciaal reinigingsmiddel gebruikt, afhankelijk van de aard van vervuiling. Van een vervuild doek zal eerst het vuil dat zich op de vernislaag bevindt worden gereinigd voordat de vernislaag wordt verwijderd. Dit om te voorkomen dat bij het verwijderen van het oude vernis het aanwezige vuil met de onbeschermde verflaag in aanraking komt. Welke reinigingsmiddelen gebruikt worden, hangt af van diverse factoren zoals de ouderdom van het te bewerken doek en de gebruikte verf. Tegenwoordig zijn er meer producten verkrijgbaar die minder toxisch zijn dan producten die in het verleden gebruikt werden.

Vernis verwijderen van een schilderij

In de loop der jaren kan vernis aangetast worden. Het kan vergelen, er kunnen kleine barstjes ofwel craquelé ontstaan, de vernislaag kan mat worden, er kan een blauwe waas op het vernis ontstaan en vernis kan aangetast zijn door externe factoren zoals tevoren genoemd. Om een schilderij weer zoveel mogelijk van de oorspronkelijke glans terug te geven en om te zorgen dat een schilderij veel beter geconserveerd wordt, kan besloten worden de oude vernislaag te verwijderen en een nieuwe laag aan te brengen. Dit is wat de restauratie van een schilderij inhoudt. Een restaurateur van bijvoorbeeld Marquant uit Laren zal uiterst voorzichtig met een wattenstaafje of kwast met speciaal reinigingsmiddel de vernislaag verwijderen. Tenslotte zal besloten worden op welke wijze een schilderij opnieuw gevernist zal gaan worden. Dit hangt af van welke verf en verftechniek er gebruikgemaakt is en er wordt gekeken naar welke vernis gewenst is; een glanzende of een matte vernis.

https://www.marquantkunsthandel.nl/