One Radio
Image default
Vervoer en transport

Alles wat u moet weten over neuswielen voor uw aanhanger

Het neuswiel is een essentieel onderdeel van de aanhanger. Op het moment dat u de aanhanger loskoppelt van uw auto zorgt het neuswiel ervoor dat u de aanhanger nog kunt verplaatsen. Het is daarom voordat u gebruik gaat maken van een aanhanger goed op de hoogte te zijn wat betreft het neuswiel voor de aanhanger. In dit artikel geven we u alle informatie die u nodig heeft om uw kennis over dit onderwerp op niveau te krijgen.

Onderhoud

Door intensiefgebruik van het neuswiel kan het zo zijn dat het neuswiel na verloop van tijd aan vervanging of onderhoud toe is. Het kan zo zijn dat het neuswiel omlaag trilt bij een slecht wegdek, ook kan het gebeuren dat het neuswiel niet meer uitdraait. Ook kan het voorkomen dat het volledige neuswiel kapot gaat door het niet goed opdraaien ervan voordat u weggaat. Kortom, er kan een hoop mankeren aan het neuswiel en daarom is het belangrijk om deze regelmatig te controleren op slijtage of gebreken. Zo komt u nooit voor problemen/ongemakken te staan.

Verschillende soorten neuswielen

Voor ieder type aanhanger is er een verschillend soort neuswiel. Neuswielen zijn er in 3 verschillende soorten, namelijk 35 mm neuswielen, 48 mm neuswielen en 60 mm neuswielen. De afmetingen (in millimeters) staan voor de buisdiameter. Des te hoger deze buisdiameter, des te meer draagvermogen het neuswiel heeft. Welk neuswiel uw aanhanger nodig heeft wordt dus bepaald op basis van gewicht, waarbij het 35 mm neuswiel geschikt is voor de lichtste aanhangers en het 60 mm neuswiel voor de zwaardere aanhangers is bedoeld.

Neuswiel

Neuswielklemmen

De neuswielen worden in 9 van de 10 gevallen bevestigd door middel van een daarvoor bestemde neuswielklem. Deze neuswielklemmen zorgen er simpelweg voor dat het neuswiel blijft zitten en dus is dus een essentieel onderdeel van de aanhanger. De neuswielklem kan worden bevestigd door middel van bevestigingsmateriaal, maar kan ook worden vast gelast aan het chassis van de aanhanger.  

Steunpoten

Het neuswiel zorgt natuurlijk voor de nodige ondersteuning wanneer u de aanhanger ergens neerzet. Ter ondersteuning hiervan kunt ervoor kiezen om steunpoten onder de aanhanger te plaatsen. Dit zijn poten die u kunt uitdraaien op het moment dat u de aanhanger veilig en stabiel wilt neerzetten. Zij dragen dan ook een gedeelte van de last van het neuswiel. Sterker nog, het is zelfs mogelijk het neuswiel in te draaien op het moment dat de poten zijn uitgedraaid. Ideaal dus, zo voorkom je onnodige belasting van het neuswiel voor de aanhanger.