One Radio
Image default
Eten en drinken

Aardappelsoorten – Wat zijn late, midden- en vroege seizoen aardappelen?

Een van het belangrijkste basisvoedsel gewassen ter wereld, er zijn veel verschillende soorten aardappelen die losjes worden ingedeeld tussen aardappelen voor het vroege seizoen en aardappelen voor het late seizoen. Aardappelen zijn een koele seizoensgroente die in het vroege voorjaar lichte vorst kan verdragen en in veel delen van het land kan groeien tijdens het koelere deel van het groeiseizoen (tijdens de herfstmaanden). Het deel van de aardappelplant dat voor voedsel wordt geoogst, wordt een knol genoemd, geen wortel, en wordt vaak geassocieerd met de grote aardappelhongersnood in Ierland in de 19e eeuw. Knolvorming vindt plaats bij bodemtemperaturen tussen 60 en 70 graden F. (16-21 C.) en zal niet gedijen als de temperatuur boven de 80 graden F. (27 C.) komt. Alle aardappelplant variëteiten kunnen in maart worden geplant of april, of het nu aardappelen in het vroege seizoen zoals Annabelle pootaardappelen, het middenseizoen of het late seizoen zijn. Wel moet erop worden gelet dat de pootaardappelen niet te vroeg worden gepoot, aangezien de stukken in te vochtige grond kunnen rotten en bovendien, als ze in maart worden geplant, de kans bestaat dat ze door een late vorst weer ingevroren worden. Aardappelen voor het middenseizoen kunnen pas op 1 juli worden geplant, terwijl aardappelen voor het late seizoen de beste variëteit zijn om te planten voor opslag in de winter.

Soorten Aardappelen

Er zijn meer dan 100 aardappelplanten rassen waarvan de roodbruine aardappel, met name de Russet Burbank, het meest wordt gekocht in de Amerikaanse supermarkt. Hoewel meer van ons misschien Russet Burbank kopen, verbiedt de neerslag stroom en temperatuur in het grootste deel van het land de productie van eigen tuinen. Heb echter geen angst; tussen de 100 vindt u zeker een aardappelsoort die ideaal is voor uw moestuin en klimaat.

Aardappelen in het vroege seizoen

Aardappelen uit het vroege seizoen zijn binnen 75 tot 90 dagen volwassen. Een voorbeeld van een knol die bij uitstek geschikt is voor aanplant in het vroege seizoen, is de Irish Cobbler, een onregelmatig gevormde variëteit met een lichtbruine schil.

U kunt ook kiezen voor de Frieslander. Kies pootaardappelen uit het noorden voor het beste resultaat bij het planten in het vroege seizoen en natuurlijk gecertificeerd ziektevrij.

Een enorm populaire variëteit, de Yukon Gold is een van de meest trendy geelvlezige variëteiten en heeft een vochtige, bijna boterachtige smaak en textuur. Yukon Golds hebben grote, gelijkmatige en gevormde knollen en produceren niet alleen een geweldige oogst in het vroege seizoen, maar de kleinere plantgrootte zorgt ook voor kleinere afstanden.

 

Middenseizoen Aardappelen

Er is een overvloed aan aardappelsoorten voor het middenseizoen die tussen de 95 en 110 dagen rijpen. De eerdergenoemde Russet Burbank is een voorbeeld van zo’n soort en is na ongeveer 95 dagen klaar voor de oogst.

Daarnaast zijn er enkele andere aardappelrassen voor het middenseizoen om uit te kiezen:

  • Charlotte
  • Bintje
  • Alouette
  • Nicola

Aardappelen in het late seizoen

Aardappelsoorten die geschikt zijn om in het laatste deel van het groeiseizoen (late zomer tot herfst) te worden geplant, rijpen in 120 tot 135 dagen. Een zo’n variëteit is de Katahdin, een lichtbruine schil die resistent is tegen sommige virussen, zoals verticillium-aardappel verwelkingsziekte en bacteriële verwelking, die de aardappelteler kunnen plagen. Kennebec is een ander aardappelras voor het late seizoen, evenals:

  • Bildtstar
  • Eigenheimer
  • Roseval
  • Santé

Een andere variëteit wordt Green Mountain genoemd en staat bekend om zijn heerlijke smaak. Het heeft echter een onduidelijke vorm en wordt niet langer commercieel geproduceerd, maar vanwege de betrouwbare productie zeker de moeite waard. De meeste pootaardappelrassen zijn ook aardappelen uit het late seizoen.