One Radio
Image default
Gezondheid

Wanneer zou je een drugstest moeten doen?

Zodra je wat vaker verslavende midddelen gebruikt, is het verstandig om een keer een drugstest te doen. Ook als je alleen een recreatieve gebruiker bent. Natuurlijk is een enkele keer een drug gebruiken niet zo erg. Maar als je een enkele keer een drug gebruikt kan het zonder dat je het zelf in de gaten hebt een enkele keer soms al uitgroeien tot meerdere keren. Ook dat is niet per se erg, maar xtc of een vergelijkbaar iets kan natuurlijk verslavend werken en op andere manieren schadelijk zijn als je je drugsgebruik niet in de hand hebt of zelfs maar in kaart hebt.

 

Het beste moment voor een drugstest

Hoewel je een drugstest altijd vrijblijvend op internet kan doen (alcohol-tester.nl is een website die een goede drugstest aanbiedt) is het beste moment om een drugstest te doen grofweg als je merkt dat je meer verslavende middelen gebruikt dan voorheen of wanneer mensen in je omgeving zich zorgen maken om je drugsgebruik.  Het gemene van een verslaving is dat die meestal niet van het ene op het andere moment ontstaat, maar er eerder insluipt. Op het moment dat je drugsgebruik toeneemt, zal dit een van de eerste verslaving tekenen kunnen zijn. Dan kan je het beste even testen, zodat je als het nodig is, op tijd hulp kan zoeken.

Bestaat er een drugstest voor afzonderlijke types?

Als je een drugstest op het internet doet, zal deze waarschijnlijk geen onderscheid maken tussen soft-of harddrugs. Dat kan raar klinken. Een keer een (verkeerde) xtc slikken is hoe dan ook stukken linker dan een enkel jointje opsteken. Dat is toch niet te vergelijken?

Hoewel de effecten van verschillende stoffen allemaal anders zullen zijn, hebben verslavende middelenonderling wel iets belangrijks met elkaar gemeen. Je kan er op grofweg dezelfde manieren door in problemen raken. Denk aan depressieve gevoelens ontwikkelen, geldgebrek krijgen en interesse in je omgeving verliezen.

Aarzel niet om een drugstest te doen

Als je denkt dat een drugstest voor jou op dit moment een verstandige keuze is, laat je dan niet afleiden over welke verslavende middelen het gaat. Zodra er sprake is van een (verdenking) van verslaving, zal je hoe dan ook hulp in moeten schakelen om echte problemen voor te zijn of om je verslaving op te lossen. Of het dan om een wietverslaving of een xtc-verslaving is, is dan van ondergeschikt belang. Een drugstest is vooral bedoeld om bewustwording te creëren, niet om meteen een interventie te starten. Dat komt daarna pas, als het nodig blijkt.