One Radio
Image default
Beauty en verzorging

Voordelen collageen op de huid

Werken collageen supplementen? Feiten, voordelen en natuurlijke alternatieven.

 

Wat is collageen?

First things first: wat is collageen en wat doet het in het lichaam? Collageen is een type eiwit dat wordt aangetroffen in het bindweefsel van de huid en dat een belangrijke rol speelt bij het genezingsproces van de huid, zoals het structuur geven aan de huid en het helpen van de bloedstolsel.

Omdat collageen een eiwit is, zijn de bouwstenen aminozuren. Aminozuren worden geproduceerd wanneer de eiwitten die we eten, zoals vlees, vis en zuivelproducten, worden afgebroken. Deze aminozuren worden vervolgens weer opgebouwd tot andere eiwitten zoals wondgenezing, spierherstel of collageen. Bekijk hier de Revitaltrax kortingscodes.

De productie van collageen neemt echter af met de leeftijd, wat zwakkere verbindingen veroorzaakt. Daardoor wordt de huid rimpeliger en worden gewrichten minder stabiel.

Terwijl je lichaam op natuurlijke wijze collageen aanmaakt, neemt het af met de leeftijd: 75 tot 80 procent van onze huid bestaat uit collageen en vanaf onze 20e verliezen we elk jaar ongeveer één procent hiervan. Hierdoor verliest onze huid zijn ‘elasticiteit’ naarmate we ouder worden.

Terwijl bepaalde voedingsmiddelen collageen bevatten, zoals bottenbouillon, worden collageen supplementen steeds populairder bij mensen die hun collageen inname willen verhogen.

 

Wat zijn collageen supplementen?

De meeste collageen supplementen worden gemaakt via hydrolisatie: het collageen in de supplementen wordt afgebroken tot peptiden, waardoor het gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen. Ze worden vervolgens geproduceerd in tafel-, capsule- of poedervorm.

 

Werken collageen supplementen?

Op het eerste gezicht is het idee om de huid van binnenuit gezonder te maken logisch. We hebben allemaal het eeuwenoude verhaal gehoord dat een uitgebalanceerd dieet en veel water de sleutel zijn tot een gezonde glans. Maar hebben deze producten ook daadwerkelijk een zichtbaar effect op je teint?

Veel van de uitgevoerde onderzoeken zijn klein of worden gesponsord door bedrijven die er belang bij hebben dat het goed gaat. Meer recentelijk is collageen suppletie in meer detail bestudeerd en er komen bemoedigende resultaten naar voren. Omdat collageen niet alleen deel uitmaakt van de huid, maar ook van gewrichten en botten, is er potentieel voor meer voordelen.

Artsen kunnen nog steeds verdeeld zijn in hun meningen over collageen. De darmreactie zou zijn: waarom zou het innemen van collageenpeptiden anders zijn dan het eten van hoogwaardige eiwitten in een dieet? De darmen breken het af tot de bouwstenen van eiwitten – aminozuren – net zoals wanneer je een kipfilet zou eten. In theorie, omdat het collageen zelf een grote structuur is, kunnen deze kleinere peptiden de darm passeren en gemakkelijker worden opgenomen.

Er is ook een theorie dat het lichaam deze peptiden met een korte keten van collageen ziet en het signaleert dat collageen beschadigd is, zodat het lichaam meer moet maken. Er is nog veel meer onderzoek nodig op dit gebied.

Onze natuurlijke voedingsbronnen van collageen zijn zeedieren, varkens of runderen en het grootste gehalte wordt gevonden in huid en botten (delen die we vaak vermijden). Daarom is er interesse geweest in bottenbouillon, dit is rijk aan aminozuren, maar we moeten bewijs meer dat dit rechtstreeks naar de huid gaat.

Dus de beslissing om collageen aan te vullen is een persoonlijke en complexe. Er is een kostenverbintenis en je zult waarschijnlijk een paar weken moeten nemen om te beoordelen of het de textuur en hydratatie van de huid heeft verbeterd. Je moet goed kijken om te controleren of je niet allergisch bent voor een van de ingrediënten (bijv. visallergie met zeecollageen) en veel supplementen hebben ingrediënten zoals vitamine C aan hun ingrediënten toegevoegd die gunstiger kunnen zijn (zie hieronder).

Het kan zijn dat deze supplementen voor jou werken, maar als je niet bereid bent tijd en geld te verspillen aan iets wat misschien niet loont, zijn er enkele eenvoudige veranderingen in een dieet en levensstijl die je kunt aanbrengen om de huid fris te houden.