One Radio
Image default
Beauty en verzorging

Waarom is vegan proteine poeder de beste keuze?

Helaas heb ik slecht nieuws voor vleeseters: het blijkt uit onderzoek dat vlees als eiwitbron niet de gezondste is. Het is veel beter om dat noodzakelijke eiwit uit planten te halen. Over het algemeen zijn diëten met veel plantaardig materiaal gezonder. En wij zijn benieuwd hoe het zit met vegan proteine poeders als supplement, zijn ze beter dan whey protein?

Volgens een overzicht uit 2017 in het International Journal of Epidemiology, waarin 95 studies werden bekeken, levert het eten van vijf porties planten per dag een licht lager risico op hartaanvallen en beroertes op, en het verhogen van die inname tot 10 porties per dag kan iemands risico op hart- en vaatziekten met 28 procent en het totale risico op overlijden met 31 procent verlagen.

Proteine studies

Ja, deze proteine studies geven associaties weer, die correlaties zijn, geen oorzakelijk verband. Maar er zijn enkele legitieme redenen dat plantaardige eiwitbronnen zoals bonen een gezonder alternatief zijn voor spek. De onderzoekers zeggen niet dat je je niet kunt of moet overgeven aan een dikke Delmonico of een gegrilde cheeseburger. Eerder dat je er met mate van moet genieten. 

Over het algemeen toont onderzoek aan dat minder dierlijk vlees (vooral rood vlees) beter is dan meer, als het gaat om de gezondheid op lange termijn. Je hoeft ook niet van tofu te houden (het is sowieso niet het beste plantaardige eiwit), zolang je er maar naar streeft om meer van je eiwitten van de grond en minder van dieren te eten.

Vegan proteine heeft meer voedingsstoffen en vezels

Dierlijk vlees staat bekend om zijn vele voedingsstoffen. Geldt dit dan ook voor vegan proteine poeder? Als je een verscheidenheid aan dierlijk vlees eet (licht en donker, niet alleen rundvlees, en ook diverse organen), kun je alle aminozuren binnenkrijgen die je nodig hebt om je eigen lichaamseiwitten te maken, plus vitaminen als B12, niacine, thiamine, B5, B6, B7, en vitamine A en K.

Dat zit zo: als je al die dierlijke eiwitten inruilt voor een even gevarieerd dieet van plantaardige eiwitten zoals noten, zaden en bonen, ben je niet slechter af. Dat komt omdat deze voedingsmiddelen ook vol zitten met een vergelijkbaar spectrum aan voedingsstoffen. Het grootste verschil is vitamine B12, die de meeste planten niet zelf kunnen aanmaken. Je kunt B12 halen uit eetbaar zeewier en uit verrijkte granen, maar de gemakkelijkste manier is via supplementatie of door het eten van dierlijke producten.

Gezien hun gelijke vitamineprofiel zegt een geregistreerde diëtiste dat plantaardige eiwitten veel gezonder zijn dan hun vleestegenhangers. Dat komt omdat ze, gram voor gram, meer voedingsstoffen in minder calorieën stoppen. Ze hebben ook één ding dat dierlijke eiwitten volledig missen: vezels. Laten we de vezels niet vergeten. Vezels helpen bij de spijsvertering, bevorderen een gezond darmmicrobioom, en worden sterk in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten.

Mensen die vegan proteine eten hebben gezondere gewoonten

Meta-analyses die mensen vergeleken die dierlijke versus plantaardige eiwitten eten, vinden consequent dat, zelfs na correctie voor andere invloedrijke factoren als sociaal-economische klasse, gewicht en bewegingsgewoonten, degenen die planten eten meestal langer en gezonder leven. Ze hebben minder hart- en vaatziekten en minder kankergevallen, hoewel vooral het verband met kanker vaak wegvalt als andere factoren zijn gecontroleerd.

Maar ondanks al die controles is er nog steeds een verband met een langer leven met minder hartproblemen. Er zijn vrijwel zeker enkele kleine factoren die bijdragen aan het verband. Mensen die plantaardige eiwitten eten gaan misschien regelmatiger naar de dokter en krijgen dus betere preventieve zorg. Misschien hebben ze de neiging om op rustigere, minder vervuilde plaatsen te wonen.

Omdat er nog steeds correlaties bestaan tussen het eten van plantaardige eiwitten en de algehele gezondheid, zelfs na controle voor andere factoren, hebben meta-analyses over het algemeen geconcludeerd dat leefstijlfactoren alleen de correlatie niet kunnen verklaren. Eén zo’n recente analyse in het Journal of the American Medical Association merkte op dat substitutie van plantaardig eiwit voor dierlijk eiwit, vooral van bewerkt rood vlees, een aanzienlijk gezondheidsvoordeel kan opleveren en adviseerde dat het beleid plantaardige eiwitten bevordert.

Leestip: Eiwit bij nierfunctiestoornis

Vlees heeft meer verzadigde vetten

Een andere reden dat biefstuk niet geweldig voor je is: het vet dat er vaak bij zit. Vet is een van de redenen waarom biefstukken en hamburgers zo lekker zijn – het geeft het mondgevoel en de smaak. Maar het heeft ook de neiging je hart te verstoppen. Met plantaardige eiwitten] krijg je minder verzadigd vet en geen cholesterol.

Verzadigde vetten zijn vetten die vast zijn bij kamertemperatuur en de neiging hebben bij te dragen aan hart- en vaatziekten (hoewel niet zo erg als transvetten) omdat het je totale cholesterolgehalte opdrijft. Dat kan op de lange termijn de weegschaal doen doorslaan naar de LDL-kant die de slagaders verstopt. Voedingsmiddelen als noten, avocado’s en vis bevatten veel minder verzadigde vetten dan rood en ander donker vlees. Daarom worden ze gezonde vetten genoemd.

Je hebt waarschijnlijk gehoord van het heftige rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van een paar jaar geleden, waarin werd verkondigd dat bewerkt, rood vlees kankerverwekkend was. Vooral darmkanker is in verband gebracht met het eten van rood vlees, evenals alvleesklier- en prostaatkanker.

Bewerkt vlees, zoals spek en worst, draagt ook bij tot darmkanker. Zelfs van gegrild vlees is bekend dat het enkele kankerverwekkende verbindingen bevat (die zwarte schroeiplekken zijn waar ze meestal zitten); geschroeid vlees heeft een soortgelijk effect.

In het grote geheel van kanker is vlees niet de grootste speler. Recente schattingen ramen het aantal jaarlijkse kankergevallen door rood vlees op 50.000. Dat is vergelijkbaar met 200.000 door luchtvervuiling, 600.000 door alcohol en een miljoen door tabak. Maar het is niet niks.

Vegan proteinepoeder is beter

Als we uitsluitend kijken naar de lange termijn, het grote plaatje dus, dan valt het niet te ontkennen dat het over het geheel genomen gezonder is om je eiwitten uit planten te halen. Vegan proteine poeder is dus inderdaad beter.

We moeten ons leven niet alleen maar vullen met ijs en pizza, maar als je van hamburgers houdt moet je ze eten. Niet elke avond – alleen soms. De sleutel tot een succesvol dieet is, zoals veel diëtisten je zullen vertellen, balans en matigheid. En vegan proteine poeder natuurlijk.