One Radio
Image default
Huishoudelijk

Een aankoopmakelaar in Deventer

Een huis kopen doe je niet elke dag, daarom heb je waarschijnlijk niet zo duidelijk op het netvlies staan wat er allemaal bij komt kijken. Als je van plan bent om een nieuwe woning te kopen in Deventer kun je gelukkig een aankoopmakelaar inschakelen. Met een aankoopmakelaar in Deventer hoef je niet zelf alles uit te vinden, maar kun je vertrouwen op de expertise van deze specialist. Wil je weten wat een aankoopmakelaar precies voor jou kan betekenen, en waar je op moet letten als je een aankoopmakelaar inschakelt, lees dan het onderstaande artikel.

Waarom zou je een aankoopmakelaar inschakelen?

Het aankopen van een nieuwe woning is voor de meeste mensen een belangrijke beslissing in hun leven waar je wel wat expertise bij kunt gebruiken. Een aankoopmakelaar kan je helpen in het hele aankoopproces van een huis. Dat kan gaan over het zoeken naar geschikte woningen, advies bij het bezichtigen van woningen, het onderhandelen met degene die het huis verkoopt, en de koopakte voor je controleren.

Zijn er specifieke voordelen aan het inschakelen van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar begeleidt dagelijks het aankoopproces van een huis en heeft daardoor veel ervaring en een enorm netwerk. Zo weet een aankoopmakelaar vaak al dat een huis beschikbaar wordt nog voordat het op Funda verschijnt. Daarnaast kan een aankoopmakelaar uit zijn netwerk een goede hypotheekadviseur of een bouwkundig ingenieur aanraden en kan hij met je meegaan naar de woning voor de laatste inspectie voor de overdracht. En in deze overspannen huizenmarkt waarin huizen ver boven de vraagprijs worden verkocht is het inschakelen van een aankoopmakelaar eigenlijk noodzakelijk, omdat je zonder aankoopmakelaar er vaak niet eens tussenkomt. 

Waar moet je op letten als je een aankoopmakelaar in zou schakelen?

Het belangrijkste wat je moet weten over het inschakelen van een aankoopmakelaar is dat een aankoopmakelaar geen duidelijk omschreven takenpakket heeft. Dat wil zeggen dat je goede afspraken met maken met een aankoopmakelaar over wat je wil dat hij voor je gaat doen. Leg deze afspraken altijd duidelijk en schriftelijk vast voordat je de makelaar aan het werk zet, en neem dan ook de makelaarscourtage mee die je met de makelaar afspreekt voor zijn diensten. Er zijn bepaalde werkzaamheden die je niet aan een aankoopmakelaar kunt uitbesteden. Zo mag een aankoopmakelaar geen taxatie van de woning uitvoeren en zal hij ook niet kunnen helpen bij het afsluiten van de hypotheek. Hou er ook rekening mee dat de makelaarscourtage niet onder kosten koper valt, en je het dus niet kunt opvoeren als fiscale aftrekpost.