One Radio
Image default
Aanbiedingen

Natuurlijk spelen, heerlijk voor de kinderen!

Spelen in de natuur is gezond en leuk voor iedereen! Spelen in de buitenlucht zorgt namelijk voor fysieke en mentale ontwikkeling van de kinderen. Van al het klimmen en klauteren ontwikkelen de kinderen de spieren en lenigheid. Het klimmen in bomen, het hangen aan takken of spelen in de natuurlijke speeltuin zal de spieren ontwikkelen en stimuleren. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat kinderen meer bewegen in een natuurlijke omgeving. Volgens hetzelfde onderzoek ervaren kinderen op een natuurlijke speelplek meer vrijheid en zijn ze daarom in staat om sneller nieuwe dingen te ontdekken. Dit leidt tot een grotere ontwikkeling in het creatief bezig zijn. 

Kinderen houden ervan om in de natuur te ravotten

Kinderen vinden het heerlijk om in de natuur te zijn. Of het nu lekker warm is en ze in korte broek en T-shirt kunnen lopen, of ijzig koud met een sneeuwlaagje van 5 centimeter: kinderen houden van de natuur. De meeste kinderen geven ook aan dat ze spelen in het bos, hutten bouwen of spelen in een natuurlijke speeltuin leuker vinden dan een kleine speeltuin midden in de stad. Veel speelelementen in de stad hebben vaak nog geen natuurlijke omgeving, terwijl kinderen dus juist aangeven dit erg leuk te vinden. 

Natuurlijk buiten spelen gaat verveling en ongewenst gedrag tegen

Bij een natuurlijke speeltuin speel je met verschillende materialen uit de natuur. Denk bijvoorbeeld aan kiezels, zand en takken. Kinderen kunnen hun creativiteit kwijt en verhogen hun eigen fantasie en vindingrijkheid. Met het natuurlijk buiten spelen krijgen kinderen alle mogelijkheden om hun eigen avonturen te creëren en beleven. Doordat zij zelf het spel creëren, raken ze ook minder snel verveeld. Zij zullen de aandacht dan ook minder snel verleggen naar vervelende dingen, zoals pesterijen en ongewenst gedrag. Een aspect waar nog niet vaak rekening mee wordt gehouden. 

Partner voor jouw natuurlijke speeltuin

Ben jij op zoek naar een organisatie die een natuurlijke speelomgeving creëert in jouw buurt, school of ontspanningsplek? Kijk dan eens op de website van Yalp. Yalp zet zich namelijk in om spelen, beweging, sporten en het ontmoeten tussen kinderen te stimuleren. Bekijk de website voor meer informatie!

https://www.yalp.nl/