One Radio
Image default
Dienstverlening

Kom meer te weten over leiderschapstraining

 

Leiderschap is een term die veel gebruikt wordt in het zakelijke vocabulaire. Het is de heilige graal voor mensen die de top willen bereiken in hun vakgebied. Van jongs af aan leren we al dat het niet gaat om winnen of verliezen maar om het meedoen. Maar met het ouder worden leren we dat, hoewel er veel deelnemers zijn, er bij de levenswedstrijd er maar een paar winnaars zijn! Daar willen we allemaal bij horen! 

Goeroes en zelfhulp boeken vertellen ons dat we evenveel van de weg ergens naar toe moeten genieten als van het doel zelf, maar dan nog blijft het een gegeven dat we erkenning nodig hebben: erkenning van onze ouders, van onze zakelijke contacten en collega’s, van onze vrienden, van de samenleving als geheel. Deze erkenning krijgt een extra dimensie als we de allesbepalende ‘leiderschapsrol’ weten te bereiken. 

Het grote aanbod aan onderzoeken, informatie en training leiderschap die beschikbaar zijn kunnen soms zorgen voor verwarring of ontmoedigend werken voor iemand die zijn persoonlijke leiderschapskwaliteiten wil verbeteren. Is leiderschap eigenlijk een eigenschap? Of juist een vaardigheid? Zijn er mensen die geboren leiders zijn? Of kun je je tot een leider ontwikkelen? In de zoektocht naar antwoord op deze vragen, verliezen de meeste mensen het zicht op een basaal feit: het feit dat de enige manier om je tot leider te ontwikkelen is om zelfvertrouwen te kweken om risico’s te durven nemen. Het is dat vermogen om risico’s te durven en willen nemen, dat vermogen om jouw overtuigingen uit te testen dat leiders van de reist onderscheidt. 

Hoewel veel leiderschapstraining zich focust op het identificeren van de eigenschappen van leiderschap, richten deze trainingen zich niet op de fundering van elke leider, namelijk risico’s durven nemen. Dit komt omdat we als professionals met een familie, sociale andere verplichtingen, het graag op safe willen spelen. Een kleine dosis informatie aangereikt door een expert geeft ons een korte termijn boost om te proberen om de leiderschapskwaliteiten na te streven. Maar dit effect is in de hedendaagse rat race al snel uitgewerkt en de meeste mensen zijn al snel weer terug bij af, waardoor het hele ontwikkelingsproces praktische teniet wordt gedaan. De training dient gericht te zijn op het verwijderen van angst die mensen ervaren tijdens beslissingen en een risicovolle aanpak kan hierbij helpen.   

Het is onze veronderstelling dat als leiderschapstraining zich zou richten op risicovolle methodes, case studies, analogieën, voorbeelden en oplossingen, de deelnemers meer geneigd zouden zijn hun beslissingsproces bij te sturen en aan te passen. Door theorie met de praktijk te combineren zien de deelnemers dat ‘brutalen de halve wereld hebben’. Zodra de deelnemers dit door beginnen te krijgen zal het pad richting leiderschap zich aan hen openbaren. De revolutie in hun leven is dat ze nu de capaciteit hebben om te werken zonder angst. Om zonder twijfel te spreken. Om zonder grenzen te kunnen communiceren. Om hun leven te leven volgens de plannen die ze voor zichzelf hebben gemaakt in plaats van met alle winden mee te waaien. 

Het zelfvertrouwen dat door zulks leiderschap gecreëerd wordt zorgt ervoor dat deze professionals efficiëntere en productievere personen worden. Het brengt ze dichter bij het bereiken van het leiderschapsnirvana. 

 

http://www.ivpp.nl/leiderschap/training

Gerelateerde artikelen

Verhuisbedrijf Hoorn voor al je verhuizingen

123 Theorie biedt een theoriecursus én examen op 1 dag

Een bedrijfsauto leasen? Probeer eens een internetveiling bij dit leasebedrijf in Breda!