One Radio
Image default
Aanbiedingen

Benieuwd wat de beste dakbedekking is voor een plat dak?

Benieuwd wat de beste dakbedekking is voor een plat dak?

In Nederland zijn er nog veel gebouwen met een plat dak. De soorten dakbedekking op deze daken zijn zeer verschillend. Op de daken van oudere gebouwen wordt soms nog mastiek gebruikt, maar bitumen en EPDM zijn ook veel voorkomende opties. In dit artikel leggen we uit welk type dakbedekking u het beste kunt kiezen voor een plat dak.

 

De opties

De meest geschikte materialen voor een plat dak zijn de al genoemde mastiek, bitumen en EPDM. Mastiek wordt tegenwoordig niet meer gebruikt (het gebruik ervan is eind jaren ’70 verboden), maar je vindt het nog wel op veel Nederlandse daken. De conditie van deze daken is over het algemeen op zijn zachtst gezegd niet goed.

Dat heeft alles te maken met de beperkte levensduur van mastiek, een materiaal dat door zijn teerachtige aard erg gevoelig is voor weersinvloeden. Het wordt vloeibaar in de hete zomerzon en broos in de vrieskou. Heeft u nog een plat dak met mastiek? Dan adviseren wij u om de dakbedekking te vervangen om de onderliggende dakconstructie beter te beschermen.

 

Platte daken vervangen

Mastiek kan worden vervangen door bitumen, een dakbedekking die de laatste decennia veel wordt gebruikt. Dat is niet zo verwonderlijk, want voor platte daken biedt het veel voordelen boven mastiek. Er zijn echter ook nadelen, vooral op het gebied van gebruiksgemak en duurzaamheid.

Hoewel de levensduur van bitumen dakbedekking veel beter is dan die van mastiek dakbedekking, veroudert het nog steeds relatief snel in vergelijking met modernere alternatieven. Het aanbrengen van bitumen daken is ook een hele klus – er is een brander voor nodig en het brengt veel tijd, kosten en gevaar met zich mee. In het verleden zijn hierdoor veel gebouwen afgebrand.

 

Levensduur van een plat dak met EPDM

De nadelen van bitumen maken het noodzakelijk om een dakbedekking te vinden die niet alleen duurzaam is, maar ook gemakkelijk en zonder risico’s te installeren. Het antwoord is EPDM dakbedekking, een veelzijdig rubber dat vrijwel geen nadelen heeft wanneer het gebruikt wordt als dakbedekking op een plat dak. Bovendien is het gemakkelijk te installeren op een dak. 

 

https://www.epdm-tigt.nl/

Gerelateerde artikelen

Tafelvoetbal, wie vind het nou niet leuk?

Help! Er zitten insecten in mijn moestuin

Platenspelers: terug van weggeweest