One Radio
Image default
Dienstverlening

Tens, de niet medicamenteuze pijntherapie

Op Tens. nl kan je een Tens apparaat huren of kopen. Maar wat is Tens precies? In dit artikel zullen we hierover een uitleg geven.

Tens, ook wel als TENS geschreven, is de afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Een hele mond vol dus. Tens wordt gebruikt als pijntherapie die niet medicamenteus is. De Tens therapie is breed inzetbaar, het werkt zeer doeltreffend bij zowel acute als bij chronische pijn.

Het Tens apparaat is een klein apparaat waar snoeren uitkomen. Deze snoeren zijn op hun beurt verbonden met elektroden pleisters. Het Tens apparaat geeft kleine elektrische stroomsignalen af. De stroomsignalen trekken naar de elektroden pleisters, die dus uiteindelijk de stroomstootjes afgeven. Om de stroomstootjes te kunnen voelen plak je de elektroden pleisters op aangewezen plekken op je huid. Op die manier bereiken de stroomimpulsen jouw lichaam.

  • De stroomimpulsen zorgen ervoor dat de pijnprikkel die richting je hersenen gaat verstoord wordt. Hierdoor zal de pijn sterk afnemen of zelfs verdwijnen.
  • De stroomimpulsen stimuleren je lichaam om lichaamseigen pijn dempende stoffen af te geven, zoals endorfine.
  • De stroomimpulsen hebben een spierontspannende werking. Hierdoor zullen de spieren minder verkrampt zijn waardoor de pijn direct afneemt.

Op het apparaat kan je zelf de intensiteit van de stroomimpulsen instellen. Je kan dus zelf bepalen wat prettig aan voelt voor jou. De bediening van het apparaat is zeer eenvoudig en spreekt voor zich. De stroomsignalen die je via de elektroden pleisters voelt zijn totaal veilig. Ook voelen ze niet pijnlijk aan, ze geven een licht kriebelend of kloppend gevoel.  

Het Tens apparaat wordt al lange tijd ingezet als therapie door medisch specialisten, fysiotherapeuten en verloskundigen. Maar tegenwoordig kan je dus ook thuis gebruik maken van de Tens therapie.

Verschillende voorgeprogrammeerde Tens behandelingen

De verschillende Tens behandelingen die voorgeprogrammeerd op het apparaat staan, hebben een duur van 30 minuten. Voorafgaand aan de behandeling plak je de pleisters op je huid. De plekken waar je de pleisters plakt is afhankelijk van je doel en het programma dat je kiest. Op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing staan duidelijke instructies met afbeeldingen, zodat je goed kan zien waar de pleisters geplakt moeten worden.

Te alle tijden kan de behandeling beëindigd worden. De pleisters kunnen meerdere keren gebruikt worden, totdat ze niet meer goed blijven plakken op de huid.

https://tens.nl/