One Radio
Image default
Media

De uitsterving van de traditionele tv

Televisie kijken is zo 2016. Echt, niemand kijkt er meer televisie. Nobody. Dit gebeurd al helemaal niet volgens de tijden van de welbekende programmagids. Het principe van vastzitten aan een bepaalde tijden om een programma te kunnen volgen past niet meer in dit tijdperk, mensen bepalen tegenwoordig zelf waar en wanneer ze iets willen kijken.

On demand

Het is misschien wat overdreven, maar dit is wel zoals er de laatste jaren over televisiekijken wordt gepraat. Sinds Netflix en HBO in opmars zijn wordt het gemak om programma’s en films te kijken wanneer het je uitkomt heel erg vereenvoudigd. Zeker nu er ook diverse Netflix originals uitkomen, die dus alleen op Netflix te zien zijn. Ook kun je de pogramma’s zoals ”The voice of Holland” of ”Temptation Island” gewoon terugkijken via diensten, zoals Tvgemist.

Deskundigen ondersteunen deze uitspraak: tv-kijken is hopeloos ouderwets. Zelfs de politieke partijen beginnen het te realiseren, die willen NPO3 afschaffen, simpelweg omdat jongeren dit niet meer kijken. De Telegraaf denkt dat de NPO wel ein een heel lastig parket kan komen als de VVD wéér aan de macht komt, maar dan in een rechtsere coalitie. De krant viel op dat de VVD een bezuiniging op de NPO heeft laten doorrekenen. “De publieke omroep mag 300 miljoen euro inleveren, waardoor het afschaffen van één van de drie grote tv-netten aanstaande lijkt.“ De PVV zou ook wel oren hebben naar een versmallen van de NPO. Hoewel de VVD en PVV niet bepaald knikkermaatjes zijn, lijken ze het over dit onderwerp wel dus wel eens te kunnen worden.

De trend

De tv-trend is sinds 2014 permanent dalend. Zelfs in de even jaren met redelijk veel sportevenementen (EK en OS) is de daling is voortgezet. Die daling betreft overigens vooral het traditionele, lineaire tv-kijken. De belangrijkste verschuivingen bij het tv-kijken worden duidelijk als de leeftijdscategorien en kijkgedrag analyseren. Iedereen is in 2016 minder gaan kijken, echter, is de daling bij de oudere groepen kleiner dan bij de jogeren. Bij de 65+ers daalt in 2016 de kijktijd opnieuw licht (met 2 minuten naar 280 minuten per dag). Bij de groep 50-64 daalt de kijktijd voor het eerst, van 256 naar 250 minuten. De groep 35-49 laat voor het tweede achtervolgende jaar een daling zien, bij de 20 tot 34 groep loopt het met 10% terug (van 140 naar 126 minuten). De grootste daling zit bij de 13 tot 19-jarigen waar de teruggang 19% is (van 90 naar 73 minuten). De jongste groep gaat terug van 95 naar 67 minuten (-8%).

Negativiteit

Hoeveel sensatie wordt er getoond op de televisie? Of negativiteit? Denk je nou werkelijk dat goed voor je is om dagelijks geconfronteerd te worden met de gruwelen die deze wereld af en toe laat zien. Het nieuws zit vol met negativiteit zoals moord, brand, doodslag, ongelukken etc.

Tv toont alleen wat de producenten willen dat je ziet. Een interview die van een journlist die ik ooit heb gelezen bevestigd dit voor mij alleen maar. Zij werd door een cameraploeg aangehouden na de aanslagen van 11 september in New York. Ze stond in een mega file. Zij had zich voorbereid en had koffie in de auto, een boekje, telefoon opgeladen om gesprekken af te handelen etc.

’s Avonds keek ze naar het journaal en alleen maar klagende mensen die het zo slecht hadden en haar positieve verhaal werd niet uitgezonden. Dit paste waarschijnlijk niet in het plaatje om te laten zien.

Gezondheid

Verder kijken mensen ook beduidend minder televisie vanwege het feit dat een avond achter de buis hangen en een zak paprikachips achter je kiezen werken niet zo goed voor je is. Onlangs dat obesitas nog steeds een probleem is die ozne maatschappij teisterd, worden de mensen wel zelfbewuster. Open voor de grap je Instagram eens en kijk maar hoeveel fit-lifestyle-health-smoothy-quinoa guru’s er rondlopen. Allemaal lopen ze te koop met hun lifestyle. Ondanks dat het irritant is, worden mensen zich dus wel zelfbewuster over hun gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Alles wat je moet weten over de verhuur van audiovisueel materiaal