Steeds meer mensen maken de keuze om na het overlijden te cremeren. De landelijke verhouding is tussen cremeren en begraven 70 tot 30. In de steden kiezen mensen meer voor cremeren dan in de landelijke gedeeltes van het land. Maar wat is cremeren precies en hoe werkt het? Wil je meer informatie over een Crematie bijvoorbeeld in Dordrecht? Lees dan snel verder.
Wat houdt cremeren precies in? De crematie vindt plaats in het crematorium. Als er een crematie is dan wordt de kist in een speciale crematieoven geplaatst. Door de hitte vergaat de kist en voorafgaand is er vaak een kerkdienst of een uitvaartdienst. Dat kan maar dat hoeft niet altijd. Na de dienst en afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte en daar vindt uiteindelijk de crematie plaats.
Wanneer precies vindt een crematie plaats? Het crematieproces mag vanaf 36 uur na het overlijden. De crematie mag niet later dan zes dagen na het overlijden. Dit geeft de nabestaanden de tijd om de uitvaart te kunnen regelen. Het later of eerder cremeren kan in uitzonderlijke gevallen en mag alleen gebeuren met de toestemming van de burgemeester. Is een vervroegde crematie nodig dan is daar de toestemming nodig van de officier van justitie.
Wat moet je regelen bij een crematie? Het regelen van een crematie is niet snel gedaan en er komt veel bij kijken. Nabestaanden hoeven het crematieproces niet alleen te doen en het is gebruikelijk dat een uitvaartverzorger mee helpt om alles te regelen. Zo kan de uitvaartverzorger afspraken regelen met het crematorium en kan het helpen met het opstellen van rouwadvertenties en rouwkaarten. Weet je hoe de crematie eruit komt te zien dan kun je op internet heel eenvoudig regelen wat de kosten precies gaan zijn.
Hoe gaat een crematie in z’n werk? Na de plechtigheid van de crematie wordt de kisten naar de ovenruimte gebracht. Op de kist wordt een vuurvast crematiesteentje aangebracht met een uniek nummer. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over de identificatie. Daarna wordt de kist in de oven gedaan met een temperatuur van 800 graden. Directe nabestaande mogen mee de ovenruimte in. Sommige nabestaande willen objecten achterlaten in de kist zoals knuffels, tekeningen of bloemen. Dit mag als het maar niet schadelijk voor het milieu is en veilig is. Na het cremeren wordt de niet verbrande overblijfselen uit het as gehaald. |