One Radio
Image default
Bedrijven

Hoe moet je brandhout opslaan?

Opslaan van brandhout is zeer belangrijk. Door het brandhout op de juiste manier op te slaan, voorkomt u vervelende gevolgen zoals schimmelvorming. Daarnaast zal het hout langer van hoge kwaliteit blijven, waardoor tijdens het branden nog steeds een hoog rendement oplevert. In dit artikel worden de beste manier beschreven om brandhout op te slaan.

Geen vochtige plekken

Een van de belangrijkste punten, is dat brandhout niet op een plek opgeslagen wordt waar het zeer vochtig is. Brandhout moet zo droog mogelijk opgeslagen worden. Een hoge vochtigheidsgraad biedt meer kans op schimmelvorming. Daarnaast beïnvloedt het de brandbaarheid van het hout op een negatieve manier. De garage is een optie voor het opslaan van brandhout omdat het hier droog en goed geïsoleerd staat. Nog beter is om het hout te bewaren onder een overkapping in de tuin.

Buiten opslag is ideaal

Juist omdat brandhout droog moet blijven, denken veel mensen dat ze het binnen moeten opslaan. Toch is dit alleen waar als het gaat om echt droge houtsoorten met een natuurlijke vochtigheid van minder dan 20 procent. In de meeste gevallen is het beter om brandhout in de buitenlucht op te slaan. Hout droogt het beste als het in contact komt met de buitenlucht. Wind en zon zijn namelijk de beste droogmechanismen. Als hout gekapt wordt heeft het een vochtigheidspercentage (afhankelijk van de houtsoort) van rond de 50 procent. Deze vochtigheid komt door de sapstromen die door de boom lopen. Deze hebben tijd nodig om volledig af te sterven en te drogen (afhankelijk van de houtsoort 1 tot 2 jaar). Als vers hout in een geïsoleerde ruimte wordt opgeslagen, zal het vochtigheidsgehalte te snel stijgen en gaat het hout schimmelen.

 

 

Hoe moet je brandhout opslaan?

Een belangrijk punt om in gedachten te houden is dat het brandhout droog moet zijn. Vocht in het hout produceert meer schadelijke dampen bij de verbranding, wat op zijn beurt leidt tot een snellere slijtage van de kachel. Maar het kan ook drastische gevolgen hebben, zoals een roetbrand. Om dit te voorkomen, moet het brandhout een maximaal vochtigheidsgraad van 20% hebben.

Hoe bereikt men een vochtigheidsgraad van maximaal 20 %?

Hout, zoals het in de natuur voorkomt, heeft meestal een vochtigheidsgraad van ongeveer 50%. Als hout slechts een vochtigheidsgraad van 20% heeft, wordt dit luchtdroog hout genoemd. Om dit te bereiken, moet u al enkele belangrijke punten in overweging nemen tijdens de opslag:

1. Bedek uw houtopslag!

De opslagruimte van uw hout moet worden afgedekt, zodat het brandhout droog kan blijven en niet nat kan worden.

2.  Let op voldoende ventilatie van de opslagplaats!

De opslagruimte moet goed geventileerd zijn. Dit is belangrijk zodat het brandhout geleidelijk vocht verliest om zo een betere calorische waarde te bereiken. Daarom is het ook het beste om het brandhout buiten op te slaan. Veel mensen slaan hun hout in de kelder op, maar kelders zijn meestal niet droog, omdat de ventilatie in de meeste kelders onvoldoende is. Vaak wordt zal het hout daar zelfs gaan beginnen te schimmelen. Sommige mensen zeggen dat het een heel goed idee is om hun hout buiten op te slaan, maar bedekken het daar compleet en dus bestaat het risico dan dat het niet voldoende wordt geventileerd.

3. Vermijdt contact met de bodem!

Het brandhout moet geen contact met de grond hebben om het risico van schimmelvorming te voorkomen.

4. Vermijdt contact met de muur!

Als u uw brandhout tegen de huismuur wilt bewaren, moet u hier voldoende afstand van houden. Dit verbetert ook de luchtcirculatie.

5. Stapel zo dat er lucht door heen kan komen!

Bij het stapelen van het hout moet worden opgemerkt dat voldoende lucht de afzonderlijke houtblokken bereikt. Het is daarom niet raadzaam om deze te dicht op elkaar te stapelen.

6 Verdeel uw hout!

Aangezien gespleten hout sneller droogt, moet u uw hout vóór opslag in kleinere, driehoekige stammen te hakken. Dit bespaart u ook de moeite om uw brandhout te hakken tijdens het bijvullen.

7. Heb geduld!

Hoe langer u het hout bewaart, des te droger het wordt en dit op zijn beurt aantoonbaar de calorische waarde verbetert. Ideaal is een opslag van 2 tot 3 jaar. Het hout heeft dan slechts een laag vochtgehalte en brandt dan optimaal.

https://doosjehout.nl/brandhout/