One Radio
Image default
Zorg

Hoe kom je nou op de beste manier van voetpijn af na een zware wandeling?

Te veel van ons besteden veel te veel tijd aan onze voeten, is het geen wonder dat voetpijn zo’n veel voorkomend probleem is in de samenleving. Gemiddeld loopt iemand tijdens zijn leven gemiddeld 71.000 mijl (ca. 117.000 km). Dat is ontzettend veel druk om die botten, gewrichtsbanden en spieren aan te trekken die belast zijn met de verantwoordelijkheid om je van A naar B te brengen.

Ondanks de enorme last die op onze voeten wordt gelegd, zijn te veel van ons blij om ze volledig te verwaarlozen. Geen zorg, geen verwennerij, zelfs geen fatsoenlijke steunschoen. Is dat een manier om zo’n belangrijke bondgenoot te behandelen?

Slechte schoenen zijn vaak de boosdoener

Vaker wel dan niet wordt voetpijn veroorzaakt door slecht passende schoenen, schoenen die te hoog zijn en schoenen die te strak zitten. En ik ben bang om te zeggen dat in de meeste gevallen vrouwen hier het slachtoffer van worden. Kom op meiden geef het toe – hoe vaak ben je de stad in gegaan met een paar hoge hakken waar je nauwelijks in kan lopen? Wil je hier direct advies over? Bezoek een fysiotherapeut Eindhoven om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn.

Alleen al het dragen van de verkeerde schoen en het negeren van de waarde van een goede voetsteun kan de katalysator zijn voor allerlei problemen. Strakke schoenen beperken de doorbloeding van je voeten en veroorzaken problemen zoals blaren, likdoorns en chilblains. Het voortdurend dragen van hoge hakken zorgt voor extra druk op de voorkant van je voeten, wat leidt tot pijnlijke voetballen en te veel problemen. En onvoldoende ondersteuning van de binnenzool kan leiden tot impactproblemen zoals hielsporen, stressfracturen en scheenbeenspalken.

Natuurlijk zijn er voetproblemen die niet noodzakelijkerwijs een schoenprobleem zijn. Een pijnlijk en branderig gevoel in de voeten kan een teken zijn van diabetes of een schildklieraandoening, dus als u het niet zeker weet, neem dan contact op met uw huisarts.

Wat kun je doen om pijn aan de voet te verhelpen?

Nou, het eerste wat je moet doen is kijken naar je schoeisel en de inlegzolen die je er in hebt. Probeer zo vaak mogelijk comfortabele schoenen te dragen. Ze moeten voldoende ruimte hebben voor uw voeten en een fatsoenlijke binnenzool met veel kussen en steun. Denk aan de binnenzool als schokdemper voor uw voeten – hoe meer schokken ze kunnen opvangen, hoe minder uw voeten en gewrichten hoeven te dragen.

Daarna is het gewoon een kwestie van je voeten letterlijk te verwennen. Als je al last hebt van voetpijn, probeer dan eens ijspakketten en ontstekingsremmers te gebruiken. Veel voetletsels zoals hielsporen en plantaire fasciitis zijn het gevolg van een ontsteking, dus je moet alles doen wat je kunt om de zwelling te verminderen.

Afhankelijk van de blessure zijn er waarschijnlijk ook oefeningen die u kunt doen. Zo kunt u bij plantaire fasciitis bijvoorbeeld doen wat u kent als een kuituituitrekking om uw hiel uit te rekken. Een huisarts of een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

 https://www.cbtfysio.nl/

https://www.cbtfysio.nl/uploads/c70ZAsLJ/ManueleTherapie.pdf