One Radio
Image default
Marketing

Animatie video in het onderwijs: leerzaam of kinderachtig?

Animatie video in het onderwijs: leerzaam of kinderachtig?

In de afgelopen jaren heeft het onderwijs, en ook de wereld van de corporate trainings, enorme stappen gemaakt. Inmiddels is wel duidelijk dat het oude model waarbij de docent een dag staat te oreren en zijn kennis in de breinen van zijn leerlingen giet bij het oud ijzer moet. Zo werkt het niet. Onderwijzen betekent dat je het leren moet faciliteren. En om dat te bereiken moet je boeien. Boeien doe je door afwisseling. Afwisseling tussen luisteren en oefenen. Maar ook afwisseling in de vorm waarin je kennis overdraagt.

Effectieve kennisoverdracht met animatie

Animatie video’s zijn een bewezen effectief instrument om kennis over te dragen. Ze breken de dag, zijn vrolijk en bevatten vaak ook een of meer grapjes. Voor cursisten is een animatie video een fijn moment om de aandacht van de docent te laten afwijken. En aangezien die aandacht tóch al niet de hele dag op de docent gericht kan zijn, kun je er maar beter voor zorgen dat ze dan op een andere manier iets leren. Een animatie video voelt als een korte pauze. Maar dan wel eentje met leerrendement!

Animatie trekt de aandacht

In de praktijk heb je als trainer of docent weleens een groep voor je die met hele andere dingen bezig is dan de lesstof. Vreemd genoeg letten die “dwarsliggers” ineens wel op wanneer je met een animatie video op de proppen komt. Dat komt doordat animatie ons direct aanspreekt op al onze zintuigen. Door de manier waarop de personages gestileerd zijn, het kleurenpalet en de bewegende animaties worden we visueel geprikkeld.  Bijpassende geluidseffecten trekken de aandacht waar we hem hebben willen. Een vrolijk muziekje op de achtergrond helpt een positieve stemming op te roepen, waardoor de student meer open staat voor de boodschap. Al deze elementen samen vormen een onweerstaanbaar pakket. Je móet wel opletten!

Onderwijs animatie maken

Een educatieve animatie video is eigenlijk een soort explanimation, met lichte accentverschillen. Zo zal de uitleg onderdeel zijn van een groter geheel (lesplan, curriculum). Bij het laten maken van een onderwijs- of trainings animatie zal dus met aandacht worden gekeken naar het grotere geheel. Zo kan de animatie optimaal worden ingebed in de training, worden de leerdoelen bereikt, voelt de kijker zich “energized” én blijft het geleerde beter hangen.

Daar is niets kinderachtigs aan!

https://donkermedia.nl/e-learning/